Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare

A A A

Peste 150 de elevi își prezentă invențiile și cercetările în cadrul Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”, ediția a XII-a

Published on: Sat, 02/17/2024 - 13:52

Activitățile de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte pentru anul 2024 au fost lansate, la data de 16 februarie, în cadrul festivității de deschidere a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”, ediția a XII-a. Evenimentul este primul în lista olimpiadelor și concursurilor republicane, fiind parte a Programului de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte din învățământul general pentru anul 2024.

„Ceea ce se întâmplă astăzi aici reprezintă unul dintre cele mai frumoase exemple ale lucrurilor bune care pot avea loc în sistemul nostru educațional – celebrarea performanței academice și a acelor valori pe care noi vrem să le vedem cât mai prezente nu doar în sistemul nostru educațional, dar și în societate. Reprezentați modelul de elev implicat și dornic de a face ceva mai mult, care are o gândire critică, care crede în metoda științifică, este gata să cerceteze, să inoveze, să caute răspunsuri la probleme într-o manieră proactivă. Un model de bună practică pe care ne dorim cât mai mult să îl vedem replicat în școlile noastre”, a spus ministrul Dan Perciun în deschiderea evenimentului.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” este organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul TIC, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, cu suportul Universității de Stat din Moldova, a Centrului Industriilor de Film și Media MEDIACOR și a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO.

Competiția este destinată elevilor claselor gimnaziale și liceale care, având ca îndrumător un cadru didactic sau un cercetător științific, au elaborat un proiect (o invenție sau o cercetare) care se încadrează în una din următoarele categorii tematice:

I. Științe (Chimie, Biologie, Geografie, Fizică, Managementul mediului și al ecosistemelor, Matematică sau pe domeniile interdisciplinare ale științelor enumerate);
II. Științe aplicate (Inginerie mecanică, Energetică și termotehnică, Electrotehnică și electronică, Echipamente și tehnologii de măsurare sau monitorizare, Reciclare, Economie);
III. Tehnologia informației (Știința calculatoarelor, Algoritmi, Programare, Inteligență artificială, Navigare și comunicare, Aplicații software).

La Concursul din acest an sunt înscrise 99 de proiecte elaborate de 159 de elevi ghidați de 73 de profesori coordonatori. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 17 februarie, proiectele vor fi evaluate de către Comisia de Jurizare, iar învingătorii Concursului vor fi anunțați duminică, 18 februarie, ora 12:00, la Mediacor, în cadrul festivității de premiere.