Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova

Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare

A A A

Ministerul Educației și Cercetării a lansat astăzi, în cadrul unui eveniment festiv, activitățile de susținere a elevilor cu performanțe înalte la disciplinele de studiu

Published on: Fri, 02/17/2023 - 23:23

Astăzi, 17 februarie 2023, la Mediacor, în cadrul festivității de deschidere a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”, ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, a anunțat lansarea activităților din cadrul Programului de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte din învățământul general pentru anul 2023.

Evenimentul marchează începutul desfășurării activităților incluse în programul menționat supra, Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” fiind primul în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane ce se desfășoară în perioada 17 februarie – 22 mai 2023.

În discursul de deschidere/lansare, ministrul educației și cercetării Anatolie Topală și-a exprimat încrederea că dedicația și entuziasmul tuturor celor care muncesc în educație, poate genera progresul prin cunoaștere, cercetare și inovație.

„Participarea la astfel de competiții este o dovadă în plus că tânăra generație reușește, cu ajutorul mentorilor, a celor mai buni profesori, să transforme provocările secolului XXI în oportunități de dezvoltare. Mă bucur să văd aici, în această sală, elevi implicați în proiecte de cercetare. Tineri pasionați de științe și inginerie și cu intenția de a acționa în beneficiul comunităților din care fac parte.” a menționat ministrul.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” se află la cea de-a XI-a ediție și este organizat de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul TIC, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală, cu suportul Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO, a Universității de Stat din Moldova și a Centrului Industriilor de Film și Media MEDIACOR.

Competiția este destinată elevilor claselor VII – XII care, având ca îndrumător un cadru didactic sau un cercetător științific, au elaborat un proiect (o invenție sau o cercetare) care se încadrează în una din următoarele categorii tematice:

I. Științe (Chimie, Biologie, Geografie, Fizică, Managementul mediului și al ecosistemelor, Matematică sau pe domeniile interdisciplinare ale științelor enumerate);

II. Științe aplicate (Inginerie mecanică, Energetică și termotehnică, Electrotehnică și electronică, Echipamente și tehnologii de măsurare sau monitorizare, Reciclare, Economie);

III. Tehnologia informației (Știința calculatoarelor, Algoritmi, Programare, Inteligență artificială, Navigare și comunicare, Aplicații software).

La Concursul din acest an sunt înscrise 75 de proiecte elaborate de 109 de elevi sub ghidarea a 55 de profesori coordonatori. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, proiectele vor fi evaluate de către Comisia de Jurizare, iar învingătorii Concursului vor fi anunțați duminică, 19 februarie, ora 11:00, la Mediacor, în cadrul festivității de premiere.